Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem i palonym masłem z nutą rozmarynu

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pierożki ravioli, małe cuda na jeden kęs nadziewane serem ricotta z wędzonym łososiem i szpinakiem, polane palonym masłem z nutą rozmarynu.

IMG_20190918_121058
  • 2 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej
2 jajka
1-2 łyżeczki wody
¼ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
20 dag świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
125 g wędzonego łososia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Sól morska do saku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Palone masło rozmarynowe:
5 dag masła
1 gałązka świeżego rozmarynu

Dodatkowo:
Szczypta startego parmezanu do posypania
Szczypta płatków chili do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem i palonym masłem z nutą rozmarynu

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wsypujemy sól i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto, gdyby było bardzo suche i nie chciało się zagnieść dolewamy łyżeczkę lub dwie wody, zagniatamy całość aż będzie jednolita gładka konsystencja ciasta.

    Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki aby odpoczęło.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
    Szpinak płuczemy, osączamy na sicie z wody, drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę z czosnkiem, po chwili wrzucamy szpinak i dusimy do odparowania soków. Zestawiamy z ognia. Studzimy.
  • 3. Z sera ricotty odlewamy płyn, wędzonego łososia siekamy w drobną kostkę, mieszamy z serem ricotta i wystudzoną mieszanką z patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

    Ciasto rozwałkowujemy na cienko , nadzienie nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Ravioli oddzielamy od siebie radełkiem .

    Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

    Na patelni rozpuścić masło dodać małą gałązkę rozmarynu, smażyć razem 2-3 minuty aż masełko nabierze charakterystycznego zapachu rozmarynu.

    Gorące ravioli wyłożyć na talerze polać palonym masłem posypać odrobiną startego parmezanu i mielonymi płatkami chili, natychmiast podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośrybaszpinakkuchnia włoskaobiadmasłona ciepłopierożkikuchnia europejskaravioliwędzona rybarozmarynpierożki ze szpinakiempierożki z łososiem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

Dodane przez: rena123

Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem

Dawniej robiłam ciasto na pierogi...

image-157wvs9

Dodane przez: malesia3

Pierogi z łososiem i białym serem

Pyszne pierogi , które zasmakują...

pierogi

Dodane przez: agf11

Pierogi z serem z gorącym sosem truskawkowym...

Niby nic nadzwyczajnego - pierogi...

Pierogi z serem z nutą wanilii

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z serem z nutą wanilii

Klasyka w pysznym wydaniu. Dzięki...

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Dodane przez: Martyna1991

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Pierogi z farszem ala ruskim, z...

image-01su3ro

Dodane przez: Kasja1986

Pierogi ruskie z chili i rozmarynem

Pierogi z serem, ziemniakami i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE