Ravioli z kaszą gryczaną i serem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyczny polski farsz we włoskiej postaci, czyli ravioli z nadzieniem z kaszy gryczanej i wiejskiego, tłustego twarogu. Włoska elegancja i polski smak.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - białko: 1 sztuka

    - kasza gryczana: 100 gramów
    - twaróg wiejski: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ziemniaki ugotowane: 2 łyżki
    - sól, pieprz i curry do smaku: 0.5 łyżeczki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ravioli

Ravioli z kaszą gryczaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przesianej, mąki, jajka, żółtka i wody zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aby "odpoczęło".
  • 2. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Połowę placka posmarować białkiem, ułożyć po 1 łyżeczce farszu, robiąc odstępy 3-centymetrowe. Przykryć drugą połową placka, palcami docisnąć ciasto, radełkiem wyciąć kwadraty, z nadzieniem w środku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • Ravioli z kaszą gryczaną i serem 4. Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować ravioli porcjami, ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem i gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza gryczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować