Klasyczny polski farsz we włoskiej postaci, czyli ravioli z nadzieniem z kaszy gryczanej i wiejskiego, tłustego twarogu. Włoska elegancja i polski smak.
Ravioli z kaszą gryczaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z przesianej, mąki, jajka, żółtka i wody zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aby "odpoczęło".
2.Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać.
3.Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Połowę placka posmarować białkiem, ułożyć po 1 łyżeczce farszu, robiąc odstępy 3-centymetrowe. Przykryć drugą połową placka, palcami docisnąć ciasto, radełkiem wyciąć kwadraty, z nadzieniem w środku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
4.Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować ravioli porcjami, ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem i gęstą śmietaną.
Komentarze