Ravioli z bobem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne aromatyczne danie wykorzystujace sezonowe przysmaki. W Egipcie gdzie mieszkam, bób jest dość powszechnie używany w kuchni i nosi arabską nazwę FUL. Egipcjanie jedzą go na surowo, suszą, a także wykorzystują do wielu potraw, moja propozycja obiadu/kolacji łączy arabskie smaki z europejskimi

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    1/4 łyżeczki soli

    Na farsz:
    1kg bobu
    opakowanie sera feta
    1 cebula
    sól/pieprz
    odrobina oliwy lub masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Dania główne Ravioli

Ravioli z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Obrać. Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Skadniki przełożyć do miski, dodać fetę i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dołożyć łyżkę miekkiego masła.

    Przygotować ciasto pierogowe. W misce umieść mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę można przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzyma miękkie i sprężyste ciasto.

    Ciasto należy cieńko rozwałkować na kształt prostokąta. Jeśli potrzeba, należy podsypywać ciasto mąką. Na cieście należy ułożyć równo kuleczki z nadzienia (w odstępach ok 3cm) i przykryć drugim, cieniutkim plackiem, po czym dokładnie docisnąćpomiędzy nadzieniem. Z ciasta wykrawać radełkiem kwadraciki.

    Gotować we wrzątku z dodatkiem oliwy przez 1-2 minuty, aż pierożki wypłyną na powierzchnie..

Porady

Ravioli wyśmienicie smakuje z masłem, parmezanem lub przesmażoną na maśle cebulką. Z ciasta wychodzi ok 50 pierożków które można zamrozić i cieszyć się smakiem wiosny przez cały rok. Jeśli zbierze się w pierożkach powietrze należy nakłuć to miejsce np wykałaczką. Radełko można zastąpić nożem a brzegi cista "zlepiać" widelcem tak jak widać to na moich zdjęciach. Z ciasta można zrobić także tradycyjne pierogi wykrawając je szklanką. Jeśli zdarzy się, że zostanie Wam farsz - można go wykorzystać jako dip lub pastę kanapkową :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować