REKLAMA

Rava Laddu

wyświetlono: 270 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Rava Laddu to indyjskie słodkie kulki z kaszy manny z dodatkiem orzechów i rodzynek. Mają piękny maślany aromat. Jak każde indyjskie słodycze są okropnie słodkie, więc nieco przerobiłam przepis, aby odpowiadał mojemu podniebieniu - użyłam mniej cukru a więcej orzechów i rodzynek.

opublikowany: 21.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza manna - 160g
    Masło klarowane - 25g
    Orzechy nerkowca - 30g
    Rodzynki - 30g
    Wiórki kokosowe - 30g
    Cukier puder - 60g (w oryginalnym przepisie 100g)
    Kardamon - 1/2 łyżeczki
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
    Mleko - 40ml
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rava Laddu 1. Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki mogą być w całości, ale ja miałam bardzo duże, więc też pokroiłam.

    Bakalie wrzucamy na rozpuszczone masło klarowane na 1-2 minuty.
  • Rava Laddu 2. Dodajemy kaszę mannę i smażymy na średnim ogniu 5-7 minut, często mieszając. Kasza powinna lekko ściemnieć, ale nie może się przypalić.
  • Rava Laddu 3. Dodajemy kokos, przesiany puder i przyprawy. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, nadal mieszając.

    Zdejmujemy z ognia, masa musi lekko ostygnąć, ponieważ będziemy formować ją rękami. Powinna jednak pozostać ciepła.
  • Rava Laddu 4. Kiedy masa przestygnie dodajemy mleko. Najlepiej dodawać porcjami i mieszać.

    Bierzemy do ręki garść masy i ugniatamy kulkę - kulka jest ładna i zwarta po około minucie zagniatania.

    Kulki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewuska2016 ewuska2016

Rava kesari

Deser kuchni indyjskiej

kategoria: Desery opublikowany: 14.03.2017 | wyświetlono: 225 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielonakuchniablog cosik

Chicken saag

Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany.

kategoria: Curry Dania główne opublikowany: 20.06.2020 | wyświetlono: 382 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE