Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Aby wzmocnić swoją odporność, warto jeść posiłki bogate w warzywa. Takim daniem jest ratatuj z kaszą bulgur. To smaczne i zdrowe wegetariańskie danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 bakłażan (400 gram)
    1 cukinia (370 gram)
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    100 gram kaszy bulgur
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka tymianku
    3 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę bulgur gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

    Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla.

    W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki.

    Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

    Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Kasza bulgur Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować