Ratatouille

  • wyświetlono: 218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 młode cukinie
3 małe bakłażany
3 kolorowe papryki
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wiórków startego parmezanu
tymianek
natka pietruszki
bazylia
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ratatouille

  • Ratatouille1. Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.

    Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.
    W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut.
    Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Dania bezmięsnekuchnia francuska

Komentarze

Podobne przepisy

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: MonaLiza

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

Ratatouille w cukini

Dodane przez: aleksandra.główka

Ratatouille w cukini

Doskonała, lekka, jarska potrawa...

Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille

Ratatouille ze świeżych warzyw:...

Francuskie ratatouille

Dodane przez: RedakcjaPP

Francuskie ratatouille

Doskonała na obiad i rodzinne spotkania....

Ratatouille  z kopytkami

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Ratatouille z kopytkami z semoliną

Uwielbiam kłaść na stół danie w...

Kurczak pieczony na ratatouille

Dodane przez: Gregorhspeed

Kurczak pieczony na ratatouille

Francuski przysmak z chrupiącym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE