1.1. Bakłażany pokrój na kawałki, posól, odstaw( bakłażany można obrać z uwagi na grube łupy)
2. Pomidory sparz, obierz i pokrój na kawałki
3. Cebule obierz i pokrój w piórka
4. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę i stale mieszając zeszklij na oliwie
5. Dodaj do garnka pokrojone pomidory
6. Pokrój w grubą kostkę cukinię i paprykę i dodaj do pomidorów i cebuli
7. Posolone bakłażany przelej pod bieżącą wodą, aby spłukać goryczkę i nadmiar soli
8. Odcedzone bakłażany dodaj do pozostałych warzyw
9. Dodaj zioła, przykryj garnek i duś na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut)
10. Przed podaniem wyjmij z garnku czosnek i liść laurowy i udekoruj świeżym tymiankiem
Porady
Jeśli zachowasz kolejność dodawania warzyw, unikniesz dodawania do gulaszu wody, a gulasz będzie posiadał bardzo intensywny smak
Komentarze