Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniały gulasz warzywny , szybki w wykonaniu , dobry na lunch czy kolację

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże cebule
    2 sredniej wielkości bakłażany
    2 małe cukinie
    80 dag pomidorów
    2 papryki
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    tymianek
    liśc laurowy
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek ( 100 g)

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bakłażany pokrój na kawałki, posól, odstaw( bakłażany można obrać z uwagi na grube łupy)
    2. Pomidory sparz, obierz i pokrój na kawałki
    3. Cebule obierz i pokrój w piórka
    4. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę i stale mieszając zeszklij na oliwie
    5. Dodaj do garnka pokrojone pomidory
    6. Pokrój w grubą kostkę cukinię i paprykę i dodaj do pomidorów i cebuli
    7. Posolone bakłażany przelej pod bieżącą wodą, aby spłukać goryczkę i nadmiar soli
    8. Odcedzone bakłażany dodaj do pozostałych warzyw
    9. Dodaj zioła, przykryj garnek i duś na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut)
    10. Przed podaniem wyjmij z garnku czosnek i liść laurowy i udekoruj świeżym tymiankiem

Porady

Jeśli zachowasz kolejność dodawania warzyw, unikniesz dodawania do gulaszu wody, a gulasz będzie posiadał bardzo intensywny smak

Komentarze

Podobne przepisy