Ramen - wersja w 5 minut

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ramen to zarówno nazwa makaronu jak i samej zupy. Ramen został wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu i szybko stał się jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej.
Japoński wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi to dzisiaj klasyka.
Ilu kucharzy, tyle ściśle strzeżonych receptur, ale przecież każdy z nas w domu może przygotować swoją wersję z ulubionymi dodatkami. Ja ostatnio cierpię na brak czasu więc wymyślam ekspresowe dania, których przygotowanie jak i podanie nie zajmie więcej niż kilka minut, tak więc ostatnio powstał mój Ramen w wersji instant, który można zabrać do pracy.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • łyżka sosu sojowego
    szczypta szafranu
    saszetka sosu miso
    2 łyżki smaku od pieczenia mięsa, użyłam smaku spod wolno pieczonej wołowiny
    curry do smaku

    kawałek grillowanego steku wołowego> stopień wysmażenia krwisty> dojdzie w rosole
    garść szpinaku
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    kawałek marchewki pokrojonej w słupki
    kiełki fasoli mung
    kilka plasterków pora
    kawałek marchewki żółtej pokrojonej w słupki
    kawałek papryki czerwonej pokrojonej w paski
    groszek cukrowy
    przeciśnięty ząbek czosnku
    imbir starty
    kawałek papryczki chili
    suszone grzyby mun w paskach

    makaron chow mein błyskawiczny
    słoik 500 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen

Ramen - wersja w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wkładamy makaron wkładamy pokrojone warzywa (warzywa powinny być dosyć cienko pokrojone) oraz resztę składników. Słoik odkładamy do lodówki, rano zabieramy ze sobą do pracy.

    W pracy wystarczy zalać zawartość słoika wrzątkiem, przykryć i odczekać 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować