Ramen grzybowy

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Rozgrzewający grzybowy bulion z gryczanym ramenem. Wy dodajcie swój ulubiony. W Azji to najpopularniejsza zupa. Przepisów na tego rodzaju zup jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały!

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    3 grzyby shitake
    2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków
    2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową)
    spory plaster selera
    kawałek pora
    mała cebula
    anyż
    szczypta cynamonu
    imbir świeży 2 cm wielkości kciuka
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    pieprz do smaku
    1-2 łyżki sosu sojowego
    olej

    makaron ramen gryczany
    1 kapusta bok choy
    cząstka cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ramen

Ramen grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wymyć pod bieżącą wodą dodać so garnka i zalać wodą. Odstawić na 20 minut. Obrać warzywa. Dodać do garnka. Dodać anyż i szczyptę cynamonu. Cebulę przekroić na pół i karmelizować na suchej patelni. Dodać do bulionu. Doprawić i gotować 20 minut.
    Ugotować makaron według opisu na opakowaniu. Kapustę bok choy można zalać wrzącym bulionem lub udusić przed podaniem na niewielkiej ilości oleju i skropić sosem sojowym. Zupę polejcie niewielką ilością oleju, tak żeby powstały oka jak w rosole;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.46 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wolnowarzony ramen po polsku

To może cię zainteresować