Raki gotowane na parze z białego wina

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Raki, obok dziczyzny i ryb (szczególnie szczupaka) niegdyś królowały w tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dziś niestety trudno je dostać. Mnie ostatnio udało się kupić surowe mrożone raki, więc przygotowałam je w bardzo prosty sposób by cieszyć się ich naturalnie pysznym smakiem.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g raków, u mnie surowe mrożone

    300 ml ulubionego białego wina
    200 ml bulionu warzywnego
    fenkuł
    2-3 ząbki czosnku 
    1-2 cm kawałek świeżego imbiru
    sól morska
    pieprz kolorowy
     
    100 g masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Raki gotowane na parze z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Raki (zamrożone) przekładamy do koszyka do gotowania na parze.
    Do garnka wlewamy wino i bulion dodajemy czosnek, pokrojony w kawałki fenkuł oraz imbir. Solimy dodajemy pieprz kolorowy w ziarnach. Gotujemy na parze, aż raki staną się czerwone.

    Wywar przecedzamy i gotujemy, aż się zredukuje. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Raki przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Posypujemy koperkiem. Przybieramy plastrami cytryny.

    Zgodnie z powiedzeniem "smaku co na raku", bo jemy tylko szyjki rakowe, czyli mięso z ogona oraz mięso ze szczypców.

    Pancerze warto wykorzystać do przygotowania masła rakowego, który jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować