Rajskie Jabłuszka

  • wyświetlono: 594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Świetny pomysł na deser. Idealnie smakują podane z kawą.

Irmina
  • 40min

Składniki

10 małych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
500 g mąki
150g margaryny Palmy z Murzynkiem
20 g drożdży
50 g cukru
150ml mleka
1 jajko
Cynamon
Rum

Sposób przygotowania przepisu:

Rajskie Jabłuszka

  • 1. 1. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i cynamonu wszystko wymieszać. Jabłka obrać wyciąć gniazdka nasienne i nadziać rodzynkami.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Margarynę Palmę z Murzynkiem rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i szczyptą cynamonu, wlać margarynę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 min ponownie
    zagnieść, rozwałkować i wykroić 10 kwadratów. Na środku każdego położyć jabłko i zwinąć, dokładnie sklejając rogi.
    3. Tak przygotowane jabłka w cieście posmarować jajkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 °C. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiwypieki_idealne

Komentarze

Podobne przepisy

Rajski placek

Dodane przez: Beata07

Rajski placek

Ciasto pachnące pomarańczą i cynamonem...

image-1kic56b

Dodane przez: sabina123

Pieczone jabłuszka

słodkie co nieco na jesienne wieczory.

smaczne babeczki

Dodane przez: anita176

cynamonowe "jabłuszka"

pyszne babeczki cynamonowe

Pieczone jabłuszka

Dodane przez: luna19

Pieczone jabłuszka

deserek

Rajskie kuleczki

Dodane przez: Serdenka

Rajskie kuleczki

Smakołyk przygotowałam dla chłopaka,...

gotowe ciasteczka

Dodane przez: kasiek7

Francuskie jabłuszka

Szybko, tanio, smacznie, efektownie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE