Rajskie Jabłuszka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Świetny pomysł na deser. Idealnie smakują podane z kawą.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 małych jabłek
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonej żurawiny
    500 g mąki
    150g margaryny Palmy z Murzynkiem
    20 g drożdży
    50 g cukru
    150ml mleka
    1 jajko
    Cynamon
    Rum

Rajskie jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i cynamonu wszystko wymieszać. Jabłka obrać wyciąć gniazdka nasienne i nadziać rodzynkami.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Margarynę Palmę z Murzynkiem rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i szczyptą cynamonu, wlać margarynę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 min ponownie
    zagnieść, rozwałkować i wykroić 10 kwadratów. Na środku każdego położyć jabłko i zwinąć, dokładnie sklejając rogi.
    3. Tak przygotowane jabłka w cieście posmarować jajkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 °C. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy