Świetny pomysł na deser. Idealnie smakują podane z kawą.
40 min
Składniki:
10 małych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
500 g mąki
150g margaryny Palmy z Murzynkiem
20 g drożdży
50 g cukru
150ml mleka
1 jajko
Cynamon
Rum
Rajskie jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i cynamonu wszystko wymieszać. Jabłka obrać wyciąć gniazdka nasienne i nadziać rodzynkami.
2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Margarynę Palmę z Murzynkiem rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i szczyptą cynamonu, wlać margarynę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 min ponownie
zagnieść, rozwałkować i wykroić 10 kwadratów. Na środku każdego położyć jabłko i zwinąć, dokładnie sklejając rogi.
3. Tak przygotowane jabłka w cieście posmarować jajkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 °C. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze