Rajskie jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić na cienkie plasterki.
2. Zagotować wodę w garnku, wrzucić pokrojone jabłka i gotować około 2 minuty, żeby plasterki lekko zmiękły (nie wolno ich rozgotować). Następnie przełożyć je na sitko i przelać powoli zimną wodą.
3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić wzdłuż na 4 części. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać ciasto. Na połowie paska ułożyć plasterki jabłka, które powinny na siebie nachodzić. Mogą lekko wystawać poza ciasto. Dolną część paska nałożyć na jabłka. Ciasto zwinąć w rulon. Zwinięte róże włożyć do papilotek lub formy na muffinki. Na wierzch można położyć arkusz papieru do pieczenia, by róże się nie przypaliły.
4. Piekarnik nagrzać do 210 - 220 stopni, góra-dół. Piec około 45 minut.
5. Gotowe róże posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze