RAJSKI TORCIK MONIKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

A moze trochę raju? Zapraszam na pyszny torcik:)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty:
    4 jajka
    80 g mąki
    30 g ksylitolu
    10 g kakao
    Masa budyniowo-limonkowa:
    250 ml wody
    200 ml mleka 1,5%
    2 limonki
    25 g ksylitolu
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    ½ banana
    Masa z papaji:
    260 g papaji
    250 g jogurt grecki lekki
    3 łyżki żelatyny
    Dekoracja:
    1 kiwi
    1 pomarańcza
    1,5 karamboli
    Tortownica 20-22 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Rajski torcik moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
  • 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na pół. Można również podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne blaty.
  • 3. Masa budyniowo-limonkowa:
    Z limonki zetrzeć skórkę i wycisąać sok. Sok wymieszać z żelatyną i zostawić do napęcznienia. Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
  • 4. Resztę płynu zagotować z ksylitolem. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać skórkę limonkową i namoczona żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Banana pokroić w małą kostkę i dodać do budyniu, wymieszać.
  • 5. Karambolę pokroić w cienkie plasterki. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy i ułożyć do około plastry owocu. Następnie ostrożnie wylać biszkopt, zostawić do ostygnięcia, po czym ułożyć drugi biszkopt, wstawić do lodówki.
  • 6. Masa z papaji:
    W małej miseczce wymieszać żelatynę z 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Papaje obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.
  • 7. Masę ostrożnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 15-18 minut. W miedzy czasie owoce do dekoracji pokroić w cienkie plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować