Biszkopty:
4 jajka
80 g mąki
30 g ksylitolu
10 g kakao
Masa budyniowo-limonkowa:
250 ml wody
200 ml mleka 1,5%
2 limonki
25 g ksylitolu
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżeczki żelatyny
½ banana
Masa z papaji:
260 g papaji
250 g jogurt grecki lekki
3 łyżki żelatyny
Dekoracja:
1 kiwi
1 pomarańcza
1,5 karamboli
Tortownica 20-22 cm.
Rajski torcik moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
2.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na pół. Można również podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne blaty.
3.Masa budyniowo-limonkowa:
Z limonki zetrzeć skórkę i wycisąać sok. Sok wymieszać z żelatyną i zostawić do napęcznienia. Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
4.Resztę płynu zagotować z ksylitolem. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać skórkę limonkową i namoczona żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Banana pokroić w małą kostkę i dodać do budyniu, wymieszać.
5.Karambolę pokroić w cienkie plasterki. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy i ułożyć do około plastry owocu. Następnie ostrożnie wylać biszkopt, zostawić do ostygnięcia, po czym ułożyć drugi biszkopt, wstawić do lodówki.
6.Masa z papaji:
W małej miseczce wymieszać żelatynę z 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Papaje obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.
7.Masę ostrożnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 15-18 minut. W miedzy czasie owoce do dekoracji pokroić w cienkie plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze