Ragu Rzeźnika

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Te dość pracochłonne ragu zniewala swoim mocnym mięsnym smakiem.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - marchewka (pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - żółta cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (pokrojony na plasterki): 1 ząbek
    - mielona wołowina: 500 gramów
    - pieczona szynka (pokrojona w kostkę): 250 gramów
    - wędzony boczek (pokrojony w kostkę): 250 gramów
    - przecier pomidorowy: 50 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - czarny pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 3 łyżki
    - makaron trottole: 500 gramów
    - ser pecorino (grubo starty): 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ragu

Ragu rzeźnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy marchewkę, selera, cebulę i czosnek, podsmażamy na średnik ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy boczek i wołowinę, smażymy dalsze 8 minut. Dokładamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 minut często ale delikatnie mieszając
  • 2. Do podsmażonej masy dodajemy szynkę, mleko, białe wino i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszmy ogień (powinien jedynie „mrugać”) i gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania ragu przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ragu Rzeźnika podajemy z makaronem, każdą porcję posypujemy serem pecorino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować