Ragout z kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 91 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jesienią i zimą chętnie sięgam po przepisy na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Na obiad w chłodniejsze dni polecam sprawdzony przepis na proste ragout z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, z dodatkiem kwaśnej śmietany. To może być dla niektórych zaskakujące połączenie. Ci, którzy boją się zaryzykować, mogą pominąć ostatni składnik. Ja jednak uwielbiam ten zestaw, dodatkowo wzbogacony smakiem i aromatem kminku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wiele pracy, a efektem jest potrawa, która doskonale rozgrzeje i zaspokoi największy głód. Warto pamiętać, że kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C i korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co jest bardzo istotne w czasie, gdy często się przeziębiamy.

ja
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

60 dag łopatki wieprzowej,
50-60 dag kiszonej kapusty,
50 dag ziemniaków,
1 duża cebula,
1 łyżeczka całego kminku,
1 czubata łyżeczka mąki,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Ragout z kiszoną kapustą

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 3 cm kostkę, następnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę lekko poszatkować.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną łopatkę i obsmażyć do zrumienienia. Mięso przesunąć na jedną stronę patelni, dodać cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty.
    Całość podlać ok. 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i dusić przez 20 minut.
  • 2. W tym czasie obrać ziemniaki i podgotować je w osobnym garnku przez 15 minut w osolonym wrzątku (nie powinny się rozpadać), odcedzić.
  • 3. Do podduszonego mięsa dodać przygotowaną wcześniej kiszoną kapustę, łyżeczkę kminku i ćwierć łyżeczki soli. Całość dusić przez kolejne 25 minut.
    Na koniec ragout wymieszać ze śmietaną oraz dodać podgotowane ziemniaki. Potrawę można jeszcze doprawić pieprzem i solą. Ja lubię lekko pikantną.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonaśmietanakminekłopatka wieprzowaobiad jednogarnkowyragoutragout z kiszonej kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

Łazanki z kiszoną kapustą

Dodane przez: dorota w

Łazanki z kiszoną kapustą

Makaron łazanki z kapustą kiszoną....

Bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: myszka23

Bigos z kiszonej kapusty

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy...

zeberka w kapuscie

Dodane przez: mariosylwia

Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną

Gorąco polecam :-)

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI

Dodane przez: violast11

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Łazanki z kapustą to proste i szybkie...

Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną)

Dodane przez: zielonakuchniablog

Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną)

O gulaszu szegedyńskim z pewnością...

Roladki z kiszoną kapustą

Dodane przez: agus11013

ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Polecam dla miłośników dań z kapusty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE