Domowe raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki

  • wyświetlono: 1063 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tort ma doskonały , kokosowy smak , a połączenie z nutą wiśni to strzał w 10 :) Był prezentem dla córci na urodziny i była zachwycona . . . , gości także :)Prosty w przygotowaniu , z dostępnych składników .

123
  • 26 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
9 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki oleju
6 kisieli wiśniowych -40 g . każdy
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 36 cm .
Krem do środka:
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
1,5 szklanki wrzącej wody
3 łyżki zimnej wody
Krem na wierzch i boki:
1 szklanka mąki pszennej
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki wiórków kokosowych
350 g. margaryny
Dodatkowo:
2 szklanki wiśni wydrylowanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ozdoby cukrowe
1 szklanka zaparzonej herbaty
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 słoik dżemu wiśniowego -290 g.
ozdoby cukrowe
8 kulek raffaello malinowe

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki

  • Raffaello wisniowe - tort dla jubilatki1. Jajka ubijam na puch ze solą , cukrem waniliowym i cukrem , zmniejszam prędkość miksera dodaje olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z kisielem , z proszkiem do pieczenia , miksuję, ciasto wylewam na blaszkę , piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na trzy placki . Herbatę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny , nasączam placki . Żelatynę , zalewam zimną wodą , mieszam, po 10 minutach dodaję galaretkę , wrzącą wodę , mieszam , studzę . Śnieżkę ubijam na puch z mlekiem , dodaję wystudzoną galaretkę , miksuję , dodaję wiśnie , mieszam, pół masy wylewam na pierwszy placek posmarowany dżemem, nakrywam drugim plackiem , wylewam pozostałą masę , kładę ostatni placek , lekko dociskam, wstawiam do lodówki na godzinę .
  • Raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki2. 2 szklanki mleka z wiórkami kokosowymi doprowadzam do zagotowania , wlewam szklankę mleka zmieszaną z cukrem , cukrem waniliowym i mąką , gotuję budyń , studzę . Margarynę miksuję na puch , dodaję po łyżce budyń , miksuję na puszystą masę . Wyjmuję ciasto z lodówki , wyrównuję boki nożem , boki i wierzch ciasta smaruję kremem , zostawiając część do dekoracji . Masę do dekoracji nakładam do rękawa cukierniczego dekoruje tort . Całość osypuję wiórkami kokosowymi , dekoruje ozdobami cukrowymi oraz kulkami raffaello .

Porady

Ciasto do przekładania kremem najlepiej włożyć z powrotem do blaszki .
Ciasto nie musi być tortem lecz ciastem okolicznościowym .
Galaretki do masy muszą być dobrze wystudzone , inaczej ciasto spadnie nam pod ciasto , a masa nie będzie puszysta .
Masa budyniowa musi mieć temperaturę taka jak margaryna , inaczej masa może nam się zważyć .
Ciasto kisielowe najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastourodzinyDeserraffaello

Komentarze

Podobne przepisy

Tort wiśniowo - czekoladowy jednorożec

Dodane przez: anamarisworld

Tort wiśniowo-czekoladowy jednorożec

Tort wiśniowo-czekoladowy jednorożec

tort

Dodane przez: marta625

Zdrowy tort dla niemowlaka

Tort przygotowany bez cukru i bez...

image-26qalu3

Dodane przez: Diana Mazurek

Tort kakaowo-wiśniowy

Pyszny tort na każdą okazje.. Upiekłam...

Tort wiśniowy z migdałową nutą

Dodane przez: zzewa

Tort wiśniowy z migdałową nutą

Dziś polecam Wam pyszny tort wiśniowy...

Wiśniowy tort tiramisu

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Wiśniowy tort tiramisu

Wiśniowy tort tiramisu to dobra...

image-0suwosj

Dodane przez: Bożena1960

Tort dla wnusia Sebusia

Tort śmietankowy z serkiem mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE