Domowe raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki

4.51 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort ma doskonały , kokosowy smak , a połączenie z nutą wiśni to strzał w 10 :) Był prezentem dla córci na urodziny i była zachwycona . . . , gości także :)Prosty w przygotowaniu , z dostępnych składników .

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki oleju
    6 kisieli wiśniowych -40 g . każdy
    2 cukry waniliowe
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 36 cm .
    Krem do środka:
    2 śnieżki
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka żelatyny
    1,5 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki zimnej wody
    Krem na wierzch i boki:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    350 g. margaryny
    Dodatkowo:
    2 szklanki wiśni wydrylowanych
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    ozdoby cukrowe
    1 szklanka zaparzonej herbaty
    1 łyżka cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 słoik dżemu wiśniowego -290 g.
    ozdoby cukrowe
    8 kulek raffaello malinowe
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Domowe raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Raffaello wisniowe - tort dla jubilatki 1. Jajka ubijam na puch ze solą , cukrem waniliowym i cukrem , zmniejszam prędkość miksera dodaje olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z kisielem , z proszkiem do pieczenia , miksuję, ciasto wylewam na blaszkę , piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na trzy placki . Herbatę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny , nasączam placki . Żelatynę , zalewam zimną wodą , mieszam, po 10 minutach dodaję galaretkę , wrzącą wodę , mieszam , studzę . Śnieżkę ubijam na puch z mlekiem , dodaję wystudzoną galaretkę , miksuję , dodaję wiśnie , mieszam, pół masy wylewam na pierwszy placek posmarowany dżemem, nakrywam drugim plackiem , wylewam pozostałą masę , kładę ostatni placek , lekko dociskam, wstawiam do lodówki na godzinę .
  • Raffaello wiśniowe - tort dla jubilatki 2. 2 szklanki mleka z wiórkami kokosowymi doprowadzam do zagotowania , wlewam szklankę mleka zmieszaną z cukrem , cukrem waniliowym i mąką , gotuję budyń , studzę . Margarynę miksuję na puch , dodaję po łyżce budyń , miksuję na puszystą masę . Wyjmuję ciasto z lodówki , wyrównuję boki nożem , boki i wierzch ciasta smaruję kremem , zostawiając część do dekoracji . Masę do dekoracji nakładam do rękawa cukierniczego dekoruje tort . Całość osypuję wiórkami kokosowymi , dekoruje ozdobami cukrowymi oraz kulkami raffaello .

Porady

Ciasto do przekładania kremem najlepiej włożyć z powrotem do blaszki . Ciasto nie musi być tortem lecz ciastem okolicznościowym . Galaretki do masy muszą być dobrze wystudzone , inaczej ciasto spadnie nam pod ciasto , a masa nie będzie puszysta . Masa budyniowa musi mieć temperaturę taka jak margaryna , inaczej masa może nam się zważyć . Ciasto kisielowe najlepiej upiec dzień przed składaniem tortu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować