Rafaello z nutą brzoskwini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić, ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier. Jak masa lekko zgęstnieje dodać żółtka- miksować. Pod koniec dodać przesianą mąkę z sodą. Miksować ok 5-7 min na małych obrotach.
Blachę wyłożyć pergaminem, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20-30 min, do suchego patyczka.
2.KREM:
Żółtka, mąkę, cukier, mleko wlać do miseczki i wymieszać (można trzepaczką).
Następnie do garnuszka wlać sok z brzoskwiń i podgrzewać na małym ogniu (UWAGA! nie może dojść do wrzenia) dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Przygotowaną wcześniej masę (mleko, mąka, cukier, żółtka) dodać do garnuszka z sokiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Na końcu dodać zmielone w blenderze wiórki kokosowe (1 szkl.) Krem gotowy.
3.Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą nasączyć wodą połączoną z aromatem. Następnie nakładać krem. Najlepiej podzielić go na 3 części. Na wierzch wystarczy trochę mniej kremu.
4.Wierzch ciasta obsypać wiórkami, można także białą czekoladą.
Komentarze