"Rafaello" z mlekiem kokosowym na krakersach

4.51 (194 ocen)

  • 3 godz. 30 min

"Rafaello" jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczą słone krakersy oraz domowy budyń z mlekiem kokosowym. Deser można zrobić w ciągu 30 minut, a po trzech godzinach, już jest gotowy do spożycia. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, średnio słodkie. Przepis mojego autorstwa.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:








  • SKŁADNIKI: ( blaszka 20x20 cm ok. 12-14 porcji ; czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania)


    200 g słonych krakersów
    50 g białej czekolady w płatkach
    4 łyżki migdałów w płatkach
    1 łyżka mlecznej czekolady w płatkach
    Ewentualnie, do dekoracji możemy użyć tylko wiórki kokosowe.




    DOMOWY BUDYŃ:

    3/4 l mleka
    400 ml mleka kokosowego
    4 żółtka
    400 g mleka skondensowanego (3/4 szklanki)
    2 łyżki mąki pszennej (czubate)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
    50 g masła
    kilka kropli esencji kokosowej lub śmietankowej





Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

"rafaello" z mlekiem kokosowym na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jocgiw 1. Do rondelka(3 l) wlać mleko i mleko kokosowe, zagotować.
    Żółtka ukręcić z mlekiem skondensowanym na puch. Dodać mąkę i wszystko zmiksować. Całość sparzyć wrzącym mlekiem, przelać do rondelka.
  • image-0wle0w9 2. Gotować przez ok. 5 minut energicznie mieszając rózgą, żeby nie było grudek.
    Do ugotowanego budyniu dodać esencję oraz masło, wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wylać 1/3 część gorącego budyniu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i 1/3 część budyniu. Rozsmarować i położyć ostatnią warstwę krakersów z budyniem.
  • 3. Jeśli zostało nam kilka krakersów , pokruszyć i posypać wierzch.
    Jeżeli zużyliśmy wszystkie krakersy, całość posypujemy czekoladą i migdałami w płatkach ewentualnie tylko wiórkami.
  • image-1vcntyq 4. Pozostawić na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu do zastygnięcia budyniu (może być i cała noc).
    Dzięki temu krakersy zmiękną i ciasto będzie delikatne i puszyste.
    Świetnie smakuje z truskawkami i bitą śmietaną.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Krakersy Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować