Rafaello z bananami

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki tortowej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia

    masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 36%
    150 g białej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny

    ponadto:
    3 banany
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Rafaello z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito.
    Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
    Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
    Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Śmietanę ubić na sztywno,wlać przestudzoną czekoladę,miksować i na koniec dodać płynną żelatynę.
  • 3. Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Śmietana Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować