Rafaello na migdałowych biszkoptach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto z nutą kokosową

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jaja
    szczypta soli
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 g mielonych migdałów
    65 g mąki

    MASA:

    200 g białej czekolady
    3 łyżki mleka kokosowego
    250 g mascarpone
    200 g śmietany 30 %
    40 g kokosu

    PONADTO:

    10 szt. rafaello
    kokos do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rafaello

Rafaello na migdałowych biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli .
  • 2. Dodać cukier i cukier waniliowy /po łyżce/ ciągle ubijając.
  • 3. Następnie dodać żółtka - ubijać na niskich obrotach.
  • 4. Dodać mąkę i migdały - delikatnie wymieszać łyżką.
  • 5. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm. Piec w 180 stopniach ok 20 - 25 min.
  • 6. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, nasączyć mleczkiem kokosowym.
  • 7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z mleczkiem kokosowym.
  • 8. Mascarpone ubić ze śmietanką na puszysta masę.
  • 9. Dodać roztopioną czekoladę, ubijając na wolniejszych obrotach do momentu połączenia składników.
  • 10. Na koniec dodać do masy wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • 11. Biszkopt posmarować połową kremu, przykryć drugim packiem.
  • 12. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy, posypać wiórkami kokosowymi.
  • 13. Na brzegu wyłożyć rafaello.
  • 14. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować