Ciasto ma wyjątkowy smak dzięki połączeniu słonych krakersów, słodkiej masy oraz rumu.
60 min
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru do masy i 0,5 szklanki cukru do bezy
cukier wanilinowy
1 l mleka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki mąki pszennej
wiórki kokosowe wg uznania (wiórki kokosowe do masy i bezy)
400 g masła
3 paczki krakersów
rum
zapach (np. migdałowy)
Rafaello na krakersach z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.Dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
3.Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
4.Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz 2 nakrętki rumu i jeszcze raz użyć miksera.
5.Formę wyłożyć krakersami i nasączyć je ponczem z przegotowanej, ostudzonej wody, kilku kropel aromatu i rumu, a następnie przykryć je 1/4 masy. Ponownie rozłożyć krakersy i powtórzyć wcześniej wymienione czynności. Ciasto powinno mieć 4 poziomy masy, a na ostatnią część położyć upieczoną i zimną bezę.
6.Umieścić całość w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Wprost rozpływa się w ustach :)
7.BEZA
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać mikserem. Na koniec dodać wiórki kokosowe w dosyć sporej ilości. Piec na wyłożonej papierem blaszce aż się lekko zarumieni.
Komentarze