Rafaello na krakersach z rumem

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Ciasto ma wyjątkowy smak dzięki połączeniu słonych krakersów, słodkiej masy oraz rumu.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1,5 szklanki cukru do masy i 0,5 szklanki cukru do bezy
    cukier wanilinowy
    1 l mleka
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    wiórki kokosowe wg uznania (wiórki kokosowe do masy i bezy)
    400 g masła
    3 paczki krakersów
    rum
    zapach (np. migdałowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello na krakersach z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA

    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • 2. Dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
  • 3. Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz 2 nakrętki rumu i jeszcze raz użyć miksera.
  • 5. Formę wyłożyć krakersami i nasączyć je ponczem z przegotowanej, ostudzonej wody, kilku kropel aromatu i rumu, a następnie przykryć je 1/4 masy. Ponownie rozłożyć krakersy i powtórzyć wcześniej wymienione czynności. Ciasto powinno mieć 4 poziomy masy, a na ostatnią część położyć upieczoną i zimną bezę.
  • 6. Umieścić całość w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Wprost rozpływa się w ustach :)
  • 7. BEZA

    Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać mikserem. Na koniec dodać wiórki kokosowe w dosyć sporej ilości. Piec na wyłożonej papierem blaszce aż się lekko zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować