Rafaello na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest przepyszne - lekkie, słodziutkie i mooocno kokosowe. Spróbujcie!

  • 60 min

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Masa:
    500 ml śmietanki 30-36%
    200g białej czekolady
    170g wiórek kokosowych
    2 "Śnieżki" (na sucho)
    Wierzch:
    100g wiórek kokosowych
    1-2 łyżki masła
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach.
    Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotować krem.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*).
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą.
    Masę podzielić na 2 porcje.
  • 3. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem.
  • 4. Przygotować wierzch.
    Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki.
    Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta.
    (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.)
  • 5. Całość schłodzić w lodówce.

Porady

(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kokos Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować