Rafaello bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i tanie w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników i kremu domowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,7 l mleka
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    250g miękkiego masła
    3/4 szklanki adwokatu
    100g kokosu
    2 duże opakowania herbatników ( petitki)

Rafaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ). Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.

    Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy