Rafaello

  • wyświetlono: 895 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od bratowej.

aniak

Składniki

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kartoflanki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

- 0,5 l śmietany 30 %
- 2 śnieżki na mleko
- 2 fixy do śmietany
- 2 białe czekolady
- 2 paczki kokosu ( czyli 200 g)

dodatkowo:

- 1 czekolada mleczna
- płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy resztę składników. Wymieszamy i wylewamy na tortownicę (28 cm). Blachy nie smarujemy. Pieczemy w 180 C, 20 minut.

    Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać śnieżkę. Ubijać około 5 minut. Dodać fixy, chwilę ubijać.
    Białą czekoladę rozpuścić, a gdy ostygnie dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając. Na koniec wsypać kokos. Wymieszać delikatnie łyżką.

    Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Posypać płatkami migdałowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycierafaello

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: dagita

Rafaello

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

Placek z orzechami i masą krówkową

Dodane przez: Bo-Bożena

Rafaello

Szybki w wykonaniu kruchy placek...

Rafaello

Dodane przez: judik

Rafaello

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych...

rafaello

Dodane przez: adzia

Rafaello

Jest tak pyszne że znikło w kilka...

RAFAELLO

Dodane przez: Beata5

RAFAELLO

najlepsze :)

Raffaello

Dodane przez: kochampiec

Rafaello

Świetne połączenie słodko- słonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE