Rafaello

  • wyświetlono: 726 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)

aliss06
  • 30min

Składniki

2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
900 ml mleka
6 łyżek cukru
kostka masła
kieliszek spirytusu
200g wiórek kokosowych
1 opakowanie krakersów (200g)

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła.
  • 2. Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
  • rafaello3. Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.

Porady

Do posypania wierzchu świetnie nadają się również chipsy kokosowe

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaCiastokremDeserrafaellokokos

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wayward

Rafaello

Pyszne kokosowe ciasto, które smakuje...

ciasto rafaello

Dodane przez: anka1988

Rafaello

Ciasto z kokosem i adwokatem, polecane...

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: StudentsKitchen

Rafaello - kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello - kokosowe ciasto bez...

image-142aa9h

Dodane przez: Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO RAFAELLO

Inspiracją do upieczenia ciasta,...

Ciasto Rafaello

Dodane przez: Ola1984

Ciasto Rafaello

Jedno z moich ulubionych ciast....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE