Rafaello

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
    900 ml mleka
    6 łyżek cukru
    kostka masła
    kieliszek spirytusu
    200g wiórek kokosowych
    1 opakowanie krakersów (200g)

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła.
  • 2. Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
  • rafaello 3. Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.

Porady

Do posypania wierzchu świetnie nadają się również chipsy kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy