RafaeLLo

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Pyszne, łatwe w przygotowaniu, w sam raz do kawy:)

hugolinka2
  • 30min

Składniki

2 paczki krakersów po 175g
2 budynie waniliowe bez cukru
25dag masła
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
żółtko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
10 dag wiórek kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
łyżka płatkow migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

RafaeLLo

  • 1. 700ml mleka zagotowujemy, natomiast w pozostałej części rozprowadzamy budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wlewamy powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszając czekamy, aż całość zawrze. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  • 2. Formę do ciasta (20x30 cm lub zbliżoną) wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę krakersów.
  • 3. Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i cały czas ucierając dodajemy porcjami ostudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe. Na krakersy wykładamy 1/3 masy, znów krakersy, 1/3 masy, krakersy i na wierzch pozostała masa.
  • 4. Na suchej patelni prażymy 2 łyżki kokosu i płatki migdałowe, gdy ostygną mieszamy z 2-3 pokruszonymi krakersami i posypujemy całe ciasto. Przed podaniem chłodzimy-najlepiej ciasto smakuje po min. 8 godzinach leżakowania w lodówce!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieCiastokokosbez pieczeniadeser bez pieczenia
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-142aa9h

Dodane przez: Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO RAFAELLO

Inspiracją do upieczenia ciasta,...

Tak wygląda upieczone i pokrojone ciasto "Rafaelo"

Dodane przez: madzia27pl

Ciasto "Rafaello"

Wykonania tego ciasta nauczyła...

Ciasto Rafaello

Dodane przez: Ola1984

Ciasto Rafaello

Jedno z moich ulubionych ciast....

Ciasto ,, Rafaello ''

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Rafaello"

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle...

rafaello

Dodane przez: Anna0407

ciasto rafaello

Bardzo lubię jeść ciasto rafaello