Rafaello

0 (0 ocen)

  • 1 min

To cudeńko zrobiła dla mnie moja siostra na mój ślub i od tamtej pory jest z nami zawsze. Jest lekki subtelny i wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 min

Składniki:

  • - 2 opakowania 200 g herbatników (lub słonych krakersów)
    - 2 budynie
    - 400 g wiórek kokosowych
    - 1 l. mleka
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 1 szkl. cukru
    - 50 dag. masła
    - 4 płaskie łyżeczki mąki
    - 4 żółtka

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Z 1 l. mleka odlewamy szklankę, wsypujemy budynie i mieszamy, następnie wlewamy to do żółtek cały czas miksując. Pozostałą część mleka gotujemy po czym wlewamy budyń z żółtkami i gotujemy mieszając aż zgęstnieje. Studzimy. Zimny ucieramy z masłem i wsypujemy kokos (zostawiamy odrobinę do posypania).
    Blaszkę o rozmiarach 40 x 25 wykładamy warstwą herbatników smarujemy połową masy po czym przykrywamy następną warstwą herbatników, na wierzch pozostała część masy i posypujemy pozostałym kokosem. Wkładamy do lodówki.

Porady

Jeśli użyjemy słonych krakersów to będą bardzo fajnie kontrastować z kremową masą.

Komentarze

Podobne przepisy