Rafaello

  • wyświetlono: 1882 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Szybki w wykonaniu kruchy placek z orzechami włoskimi i masą krówkową ,

Bo-Bożena

Składniki

CIASTO:
2 i 0,5 szklanki mąki
25 dkg masła lub margaryny
6 żółtek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PIANA:
6 białek
szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg. pokrojonych orzechów włoskich

MASA:
Puszka skondensowanego , słodzonego mleka
25 dkg masła

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. Z podanych składników zrobić kruche ciasto , podzielić na dwie części , rozłożyć na formy o wymiarach 38-22cm.. Z sześciu białek ubić pianę , dodać szklankę cukru , ubijać aż do rozpuszczenia się cukru , dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej , delikatnie wymieszać . Pianę rozłożyć na placki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi . Piec na złoty kolor około 30-40 minut.W temp. 175-180*C Po upieczeniu placki przełożyć masą . WYKONANIE MASY: Mleko włożyć do garnka z wodą ( nie otwierając puszki ) przykryć garnek i gotować 2 godziny . Masło dobrze zmiksować , dodać wystudzone mleko , dobrze połączyć .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciena słodkociasta i deserykategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: ilona_sabak

Rafaello

Polecam to ciasto ponieważ jest...

Rafaello

Dodane przez: dagita

Rafaello

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

Rafaello

Dodane przez: judik

Rafaello

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych...

rafaello

Dodane przez: adzia

Rafaello

Jest tak pyszne że znikło w kilka...

RAFAELLO

Dodane przez: Beata5

RAFAELLO

najlepsze :)

Raffaello

Dodane przez: kochampiec

Rafaello

Świetne połączenie słodko- słonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE