Rafaello

4.5 (176 ocen)

Delikatne, kokosowe ciasto :)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 paczki herbatników

    Krem:
    2 szklanki mleka
    100 g wiórków kokosowych
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    3/4 szklanki cukru pudru

    Zasmażka:
    1 czubata łyżkę margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello Herbaty

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.180 st C.
  • 2. 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.
  • 3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Nasączyć. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.
  • Rafaello 4. 1/3 masy wyłożyć na spód ciasta, przykryć herbatnikami. Ciastka również delikatnie nasączyć. Wyłożyć kolejna część kremu, przykryć biszkoptem i rozsmarować na wierzchu resztę kremu. Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować