1.Żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.180 st C.
2.1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.
3.Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Nasączyć. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.
4.1/3 masy wyłożyć na spód ciasta, przykryć herbatnikami. Ciastka również delikatnie nasączyć. Wyłożyć kolejna część kremu, przykryć biszkoptem i rozsmarować na wierzchu resztę kremu. Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta.
Komentarze