Rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
    600 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    200 g białej czekolady
    200 g wiórek kokosowych
    sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
  • 2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy.
  • 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować