Rafaello

  • wyświetlono: 854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam to ciasto ponieważ jest idealne na wyjątkowe okazje po prostu rozpływa się w ustach

  • 60min

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
2 szkl mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
4 szkl mleka
1 1/2 szkl cukru
2 szkl mąki
1 1/2 margaryny
zapach śmietankowy

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
150 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. Biszkopt białka ubić na minimalnym ogniu dodać cukier, żółtka, mąkę oraz proszek dokładnie wymieszać i upiec. Piec 45 minut w 180C

    Masa:
    2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, potem dodać resztę mleka wymieszaną z mąką wymieszać energicznie żeby nie było gródek. Wystudzić masę utrzeć z margaryną.

    Biszkopt pokroić na trzy części. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to krem+ciasto+dżem+krem+ciasto+dżem+krem na koniec 150 g wiórek kokosowych podsmażonych na patelni z 1 łyżką cukru i łyżką masła.

Porady

Wiórki lepiej smażyć na minimalnym ogniu żeby się nie przypaliły. Margarynę w kremie można zastąpić masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiasto idealne na szczególne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: dagita

Rafaello

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

Placek z orzechami i masą krówkową

Dodane przez: Bo-Bożena

Rafaello

Szybki w wykonaniu kruchy placek...

Rafaello

Dodane przez: judik

Rafaello

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych...

rafaello

Dodane przez: adzia

Rafaello

Jest tak pyszne że znikło w kilka...

RAFAELLO

Dodane przez: Beata5

RAFAELLO

najlepsze :)

Raffaello

Dodane przez: kochampiec

Rafaello

Świetne połączenie słodko- słonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE