Rafaello

  • wyświetlono: 1264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wiernie odtworzona wersja cukierków "rafaello", czyli krem uwięziony w dwóch aksamitnych biszkoptach i bardzo duża ilość wiórków kokosowych.Ciasto rozpływa się w ustach po dobowym leżakowaniu.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki


- jajka: 6 sztuk
- cukier puder: 200 gramów
- mąka ziemniaczana: 4 łyżki
- mąka pszenna/ bezglutenowa: 6 łyżek
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- mleko: 700 mililitrów
- wiórki kokosowe: 350 gramów
- mąka pszenna/ bezglutenowa: 2 łyżki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- cukier waniliowy: 3 łyżeczki
- cukier: 150 gramów
- masło: 200 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Rafaello

  • 1. Blachę (moja o wymiarach: 39 na 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.

    3 jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 100 g cukru, a następnie po jednym żółtku. 3 łyżki mąki bezglutenowej (lub pszennej) wymieszaj z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiej do jajek i wymieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

    Przelej masę do formy i piecz 8-10 minut. Upieczony biszkopt ostudź.

    W ten sam sposób, z drugiej połowy składników przygotuj drugi biszkopt.

    Przygotuj krem: z mleka odlej jedną szklankę (250 ml). Resztę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka wymieszaj obydwa rodzaje mąki.

    Do wrzącego w garnku mleka, wlej zimne. Mieszaj energicznie i zagotuj budyń. Gotowy zdejmij ognia, przelej do dużej, czystej miski i ostudź.

    Masło utrzyj na jednolity krem. Stopniowo, ciągle ucierając dodawaj do niego trochę budyniu i wiórek kokosowych.

    Gotowym kremem przełóż biszkopty. Wierzch posyp wiórkami i lekko dociśnij je dłonią do kremu.

    Schładzaj w lodówce kilka godzin (najlepiej całą dobę).

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptrafaellodieta bezglutenowaNikon_warsztatyciasta bezglutenowe

Komentarze

Podobne przepisy

rafaello

Dodane przez: adzia

Rafaello

Jest tak pyszne że znikło w kilka...

Rafaello

Dodane przez: czarrna

Rafaello

Delikatne, kokosowe ciasto :)

rafaello...

Dodane przez: izaa_a

rafaello...

Myślałam że będzie smaczniejsze....

Rafaello

Dodane przez: paulisian

RAFAELLO

Przepis ten pochodzi z "tajnej"...

RAFAELLO

Dodane przez: jolinka

RAFAELLO

Delikatne kokosowo - śmietankowe...

Rafaello - biszkopt z masą

Dodane przez: Obsession

Rafaello

Jest to ciasto, które często jadłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE