"Radosny" kurczaczek

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne mięsko marynowane w winie

Składniki:

  • - 6 filetów pojedynczych z piersi kurczaka
    - 150 ml wina białego Celebro
    - 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    - sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka w proszku, zioła prowansalskie

"radosny" kurczaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy. Marynujemy w mieszance wina, oleju i przypraw. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do brytfanki, polewamy jeszcze marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termooobiegu, bez termoobiegu 200) i pieczemy około godziny, godzinę 10 minut. W połowie czasu warto filety przewrócić na drugą stronę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy