Racuszkowe pączuszki

0 (0 ocen)

Są pyszne:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli (1/4 łyżeczki)
    1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki cukru
    olej do smażenia
    oliwa lub olej
    marmolada

Racuszkowe pączuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłe mleko wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, wlać oliwę lub olej, a następnie dodając stopniowo mleko z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Można też dodać aromat waniliowy lub cytrynowy.
  • 2. Ciasto wyrobić , aż będzie dosyć gęste. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę.Gdy ciasto wyrośnie formujemy w dłoniach pączuszki nadziewając je łyżeczką marmolady,następnie układamy je na opruszonej mąką stolnicy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie można już zacząć smażyć racuchy (zaczynając od tych, które uformowane były wcześniej i zdążyły już nieco podrosnąć).
  • 3. Na głębokiej patelni wlać olej na wysokość około 3 - 4 cm. Gdy będzie gorący, wkładać do niego pączuszki, uważając aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Ogień ma być średni, pączuszki mają cały czas skwierczeć, ale nie rumienić się bardzo szybko. Każdego pączuszka smażyć po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia pączuszki będą rosły. Smażyć kolejne partie , wlewając i rozgrzewając dodatkowy olej w razie potrzeby.
  • 4. Po upieczeniu pączuszki odkładać na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Podawać gdy są jeszcze ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy