Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć, idealne na śniadanie, deser czy kolacje.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
    cukier waniliowy
    200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
    3/4 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej do smażenia
    truskawki lub inne ulubione owoce
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Śniadanie

Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki. 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na plasterki.
    Jajka z miksować ze szczyptą soli i cukrami, dodać jogurt, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem tylko krótko do połączenia składników.
    Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu,.
    Ciasto nakładać łyżka na patelnie, następnie wciskać plasterki truskawek i smażyć z obu stron na rumiano.
    Po usmażeniu układać racuszki na ręczniku papierowym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
    Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.

Porady

Polecam również wersje z bananami, brzoskwiniami, morelami i jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt grecki Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować