W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć, idealne na śniadanie, deser czy kolacje.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
cukier waniliowy
200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
3/4 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
truskawki lub inne ulubione owoce
cukier puder do posypania
Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na plasterki.
Jajka z miksować ze szczyptą soli i cukrami, dodać jogurt, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem tylko krótko do połączenia składników.
Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu,.
Ciasto nakładać łyżka na patelnie, następnie wciskać plasterki truskawek i smażyć z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu układać racuszki na ręczniku papierowym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.
Porady
Polecam również wersje z bananami, brzoskwiniami, morelami i jabłkami.
Komentarze