Racuszki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Racuszki drożdżowe w Rosji są tak popularne jak u nas ,w książkach poświęconych kuchni rosyjskiej zajmują prawie tyle miejsca co bliny .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło-stopione: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - truskawki (mogą być mrozone): 1 szklanka

    - olej do smażenia: 0.75 szklanki
    - cukier puder (do posypania): 0.5 szklanki

Racuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuszki z truskawkami 1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać cukier i przesianą mąkę, wymieszać całość i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić i dodać do ciasta razem z solą i stopionym masłem, jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia, na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać starając się by ciasto nie opadło
  • racuszki z truskawkami 2. Smażyć na złoty kolor, placuszki podawać posypane pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy