racuszki z ryżu na słodko

4.49 (168 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczne, syte i niedrogie. Możemy podać je posypane cukrem pudrem, z duszonymi jabłkami lub ulubioną konfiturą albo sosem owocowym. Porcja na około 15 sztuk.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 gramów ugotowanego ryżu
    3 jaja
    0,5 - 3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru waniliowego
    2 kopiaste łyżki cukru
    0,5 kubeczka małego jogurtu naturalnego
    cukier puder + ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne Placki

Racuszki z ryżu na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż mieszamy łyżką z jajami, cukrami, jogurtem, następnie dodajemy mąkę, wszystko ponownie mieszamy, dopóki mąka nie rozprowadzi nam się równomiernie po masie.
    Na rozgrzany olej lub masło klarowane kładziemy niewielkie porcja ciasta (z 1 łyżki), smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Polecam użyć białego ryżu, gdyż taki najlepiej się klei.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Mąka Ryż Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować