Racuszki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne słodkie racuszki z kwaskowatym rabarbarem. Racuszki wyszły delikatne, puszyste oraz bardzo smakowite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży suchych
    1,5 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    3/4 szkl ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1-2 łodygi rabarbaru
    olej do smażenia

Racuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki z rabarbarem 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko, mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie myjemy i delikatnie obieramy rabarbar a potem kroimy go w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej oraz nakładamy łyżką porcje ciasta na racuszki. Na każdym racuszku układamy szybko plasterki rabarbaru (przy przewracaniu racuszka na drugą stronę lekko go dociskamy do patelni). Smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy