Racuszki z otrębami i rabarbarem

0 (0 ocen)

Racuszki z rabarbarem robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    2 łyżki otrąb pszennych
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 1/4 szklanki mleka
    25 g drożdży
    3 łodygi rabarbaru
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Racuszki z otrębami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i pokroić.
  • 2. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszać i na kilka minut odstawić.
  • 3. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać mikserem. Dodać rabarbar i odstawić do podrośnięcia.
  • 4. Na patelni rozgrzać 2 - 3 oleju i smażyć racuszki na złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy