To chyba najlepsze racuszki jakie jadłam. Dodanie do nich ciasteczek oreo było „strzałem w dziesiątkę”. Ich wyrazisty kolor, przepyszny smak w połączeniu z puszystym ciastem daje pyszne połączenie. POLECAM!!!
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru trzcinowego,
• 1 szklanka mleka,
• 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
• 1 szklanka mąki pszennej razowej, typ 2000,
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
• Około 18 sztuk ciastek oreo,
• Cukier puder do posypania,
• Olej rzepakowy do smażenia
Racuszki z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej (cukier musi być całkiem rozpuszczony) dodajemy sypkie składniki, czyli mąki oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskanie jednolitego, gęstego, ale lejącego ciasta.
2.Ciasto pozostawiamy na około 5 minut, a między czasie ciasteczka przekrawamy na połowy lub ćwiartki.
Gotowe ciasto łączymy z ciasteczkami. Tak przygotowane porcjami wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószamy je delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze