Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Puszyste i delikatne racuchy z kremem jagodowym z dodatkiem szampana!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    RACUSZKI:

    * mąka - 1 szkl

    * mleko w proszku - 0,5 szkl

    * olej - 4 łyżki

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    * cukier wanilinowy - 1 op

    * mleko waniliowe "Łaciate" - ok.200 ml

    * olej do smażenia

    KREM JAGODOWY:

    * borówki - ok. 200 g

    * wino musujące - 50 ml

    * cukier - 4 łyżki

    * kokos - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Racuchy Przystawki

Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM JAGODOWY:

    Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.

    Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się " masa "

    ( absolutnie nie ma być gładka! ).

    Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

    W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

    RACUCHY:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.

    Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.

    Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).

    Odsączamy na ręczniku papierowym.

    Podajemy przełożone przygotowanym kremem.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować