Racuszki z maślanki i owocami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nieskomplikowane, szybkie i pyszne.Idealne na śniadanie dla dziecka (i nie tylko) - węglowodany, tłuszcze i białko w jednym słodkim posiłku.(apel do Męża - Żona też by zjadła takie o poranku:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - świeże drożdże: 2 łyżeczki
    - mleko 3,2%: 1 szklanka
    - mąka pszenna tortowa: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - maślanka truskawkowa: 0.5 szklanki
    - ulubione owoce (kiwi, gruszka, truskawki, jagody itp): 2 szklanki
    - olej do smażenia: 1 szklanka
    - cukier puder: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki z maślanki i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Do podgrzanego (ciepłego! - np. w mikrofalówce) mleka wdrabiamy drożdże i dokładnie mieszamy.
  • 2. 2) Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże - dokładnie mieszamy
  • 3. 3) Dodajemy cukier waniliowy i maślankę - dokładnie mieszamy
  • 4. 4) Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż lekko podrośnie
  • 5. 5) Na dobrze rozgrzany tłuszcz (głębokim) kładziemy łyżką porcję ciasta (ma być takie pół-lejące - trochu bardziej gęste niż na naleśniki) i smażymy z obu stron aż zbrązowieją
  • Usmażone 6. 6) Jeszcze ciepłe, kładziemy na ręczniki papierowe* i odsączamy z tłuszczu
  • Gotowe racuszki 7. 7) Podajemy z owocami i cukrem pudrem - najlepiej na ciepło
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować