Nieskomplikowane, szybkie i pyszne.Idealne na śniadanie dla dziecka (i nie tylko) - węglowodany, tłuszcze i białko w jednym słodkim posiłku.(apel do Męża - Żona też by zjadła takie o poranku:)
Racuszki z maślanki i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Do podgrzanego (ciepłego! - np. w mikrofalówce) mleka wdrabiamy drożdże i dokładnie mieszamy.
2.2) Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże - dokładnie mieszamy
3.3) Dodajemy cukier waniliowy i maślankę - dokładnie mieszamy
4.4) Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż lekko podrośnie
5.5) Na dobrze rozgrzany tłuszcz (głębokim) kładziemy łyżką porcję ciasta (ma być takie pół-lejące - trochu bardziej gęste niż na naleśniki) i smażymy z obu stron aż zbrązowieją
6.6) Jeszcze ciepłe, kładziemy na ręczniki papierowe* i odsączamy z tłuszczu
7.7) Podajemy z owocami i cukrem pudrem - najlepiej na ciepło
Komentarze