Racuszki z kwaśnym mlekiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo szybki i smaczny pomysł na słodki podwieczorek o każdej porze roku.Racuszki wychodzą puchate,mięciutkie i pyszne.Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2l kwaśnego mleka (kefiru,maślanki)
    ok.2 szkl.mąki
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    olej

Racuszki z kwaśnym mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwaśne mleko,jajka,sól i cukier roztrzepać,dać przesianą z proszkiem mąkę i dobrze wymieszać.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawić na 30 min (niekoniecznie),a następnie smażyć nieduże placuszki na niezbyt dużej ilości oleju.Podawać z konfiturą i śmietaną lub z owocami.Pyszne są też po prostu posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy