Racuszki z krążkami jabłek

5 (147 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu racuszki z krążkami jabłek. Idealne na kolację, podwieczorek lub jako deser.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jabłka
    100 ml mleka
    100 ml maślanki
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    olej roślinny do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z jabłkami

Racuszki z krążkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać suche składniki : mąkę, cukier wanilinowy, cukier i sodę.

    Dodać mleko, maślankę i jajko, zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy.
  • Placuszki z jabłkami 2. Jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć środki z gniazdem nasiennym. Każdy krążek wmaczać do ciasta z obu stron.
  • Placuszki z jabłkami 3. Wykładać na rozgrzaną patelnię po kilka krążków, uzupełniać ciastem puste środki. Smażyć na małym ogniu po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Z patelni wykładać placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odrobinę odsączyć je z oleju.

    Można jeść je same bądź podawać z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować