Racuszki z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 25 min

To moj kolejny sposob na przemycenie synowi pewnych produktow, za którymi nie przepada.Racuszki są delikatne i puszyste.Polecam podawac z kwaśną śmietaną lub kwaśnym dzemem.

  • 25 min

Składniki:

  • na ok 15 racuszkow:
    1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
    3 łyżki serka wiejskigo ziarnistego,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka cynamonu,
    1 cukier waniliowy,
    1 budyn waniliowy,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 jaja
    3 łyżki żurawiny suszonej

Racuszki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowana kaszę blendujemy.Dodajemy do niej wszystkie składniki oprocz jaj.
    Z bialek ubijamy na sztywno pianę a żółtka dodajemy do masy.Mieszamy.Na koniec dodajemy po łyżce piany i delikatnie mieszamy.
    Ciasto powinno miec konsystencje smietany.Gdyby było za rzadkie trzeba dodac mąkę pszenna.
  • 2. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej smazymy na malym ogniu( z obu stron) do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy