Racuszki z kabanosem i chili

0 (0 ocen)

Racuszki na sposób pikantny

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kefiru, 2 jajka, ½ cebuli, szczypta sody oczyszczonej, 10 dag kabanosów, 1 papryczka chili, 10 dag żółtego sera, płaska łyżka soli, płaska łyżka pieprzu.
    Sos: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku;
    2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia.

Racuszki z kabanosem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy