Placki z kabaczków z parmezanem i selerem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Racuszki z kabaczka są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również niezwykle apetyczne. Doskonale komponują się z różnymi sosami i dipami. To uniwersalny przepis, poza sezonem wykorzystaj cukinie - samo zdrowie!

Składniki:

  • 2 szt kabaczków (opcjonalnie cukinii)
    50g sera parmezanu
    2 jajka
    1-2 łyżki mąki
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1-2szt łodygi selera naciowego
    2 ząbki czosnku
    sól morska
    szczypta cukru
    1-2 łyżki soku z limonki
    50-60g twarogu
    masło
    mięta

Placki z kabaczków z parmezanem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczki (cukinie) zetrzyj na grubej tarce, dodaj sól i odrobinę cukru. Wymieszaj. Wyłóż na sito na 10-15, aby wyciekł sok.
  • 2. Utrzyj ser parmezan na tarce. Pokrój seler naciowy na drobno. Wymieszaj w misce kabaczki (cukinie), ser, seler, paprykę słodką, sól morską oraz czosnek. Dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj dokładnie.
  • 3. Racuszki smażymy na maśle, do uzyskania złotobrązowej barwy.
  • 4. Przygotuj dip serowy: twaróg doprawiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobno pokrojone listki mięty, sól oraz paprykę słodką.

Porady

Podawaj gorące racuszki wraz z dipem serowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Komentarze

Podobne przepisy