Racuszki z jabłkiem to coś pyszne.Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem.Takich smaków się nie zapomina.Prosto,a zarazem pysznie.Idealne na podwieczorek.Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.
45 min
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
około półtorej szklanki mąki tortowej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cukier do smaku
cynamon według uznania
Dodatkowo:
2 średnie jabłka
olej do smażenia
ewentualnie cukier puder do oprószenia
Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę,cukier dodajemy według uznania jak słodkie chcemy mieć ciasto ( ja dałam 2 płaskie łyżki ) .Mąkę dodajemy stopniowo,ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt geste możemy dodać trochę mleka,a jeżeli zbyt rzadkie trochę mąki.
2.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
3.Na patelni rozgrzewamy olej,kładziemy łyżkę ciasta,plasterek jabłka i znów łyżkę ciasta.Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony.
4.Usmażone racuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy,możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Komentarze