Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu

5 (147 ocen)

  • 45 min

Racuszki z jabłkiem to coś pyszne.Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem.Takich smaków się nie zapomina.Prosto,a zarazem pysznie.Idealne na podwieczorek.Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    około półtorej szklanki mąki tortowej
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    cukier do smaku
    cynamon według uznania

    Dodatkowo:
    2 średnie jabłka
    olej do smażenia
    ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki z jabłkami

Racuszki z jabłkiem i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę,cukier dodajemy według uznania jak słodkie chcemy mieć ciasto ( ja dałam 2 płaskie łyżki ) .Mąkę dodajemy stopniowo,ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt geste możemy dodać trochę mleka,a jeżeli zbyt rzadkie trochę mąki.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej,kładziemy łyżkę ciasta,plasterek jabłka i znów łyżkę ciasta.Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony.
  • 4. Usmażone racuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy,możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować