Smaczne, bardzo szybkie do przygotowania, kojarzące się z dzieciństwem racuszki z jabłkami. Na śniadanie lub ciepłą kolację dla małych i dużych łasuchów.
Racuszki z jabłkami na serku waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku . Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem i na przemian z mlekiem i serkiem połącz z masą jajeczną. Jabłka umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
2.Na rozgrzanym oleju kładź po dwie łyżki ciasta i formuj okrągłe, lub owalne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.
Komentarze