Racuszki z jabłkami na serku waniliowym

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczne, bardzo szybkie do przygotowania, kojarzące się z dzieciństwem racuszki z jabłkami. Na śniadanie lub ciepłą kolację dla małych i dużych łasuchów.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 serek homogenizowany waniliowy (140g)
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku waniliowego
    1,5 dużego jabłka
    pół łyżeczki cynamonu
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki z jabłkami

Racuszki z jabłkami na serku waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku . Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem i na przemian z mlekiem i serkiem połącz z masą jajeczną. Jabłka umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  • 2. Na rozgrzanym oleju kładź po dwie łyżki ciasta i formuj okrągłe, lub owalne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Serek homogenizowany Jajka Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować