Racuszki z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znikają. Pychotka! Dobry pomysł na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 350-400 ml mleka zsiadłego lub kefiru
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2-3 łyżki cukru brązowego
    szczypta soli
    4-5 szt. jabłek
    80 g rodzynek
    cynamon w/g gustu
    olej do smażenia

Racuszki z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Wlać mleko zsiadłe lub kefir, wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. 2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poszatkować na tarkę na cienkie plastry, posypać cynamonem i wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem na parę minut, przecedzić przez sito. Dodać do jabłek, wymieszać.
  • 3. 3. Do ciasta dodać jabłka z rodzynkami. Delikatnie wymieszać. Wykładać po około dwie łyżki ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć po około minucie z każdej strony na złocisty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy