Racuszki z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Wlać mleko zsiadłe lub kefir, wbić jajka. Zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poszatkować na tarkę na cienkie plastry, posypać cynamonem i wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem na parę minut, przecedzić przez sito. Dodać do jabłek, wymieszać.
3.3. Do ciasta dodać jabłka z rodzynkami. Delikatnie wymieszać. Wykładać po około dwie łyżki ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażyć po około minucie z każdej strony na złocisty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze